fredag 3 juni 2011

Italiensk njutning





Fredagsmys a la Italien som stavas semifreddo. Glassdessert med rabarber- & vaniljkompott. Himmelskt god! Håll till godo:

1 liter rabarber
1 vaniljstång
4 dl socker
0,5 dl vatten
4 ägg
3 dl vispgrädde
1,5 dl vaniljkesella
1,5 dl creme fraiche

Skär den oskalade rabarbern i 2-3 cm stora bitar.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Koka rabarber, vaniljstång med frön, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull ca 30 minuter. Rabarbern ska koka sönder och få en simmig konsistens. Plocka ur vaniljstången och låt kompotten svalna ordentligt i kylen.

Dela äggen, gula och vita för sig. Vispa äggulorna krämigt och vänd ihop dem med rabarberkompotten.
Vispa grädden, blanda ihop med vaniljkesellan och creme fraichen.
Rengör visparna noggrant och vispa sedan äggvitorna till ett vitt skum.
Blanda rabarberkompotten med grädde/kesella/creme fraiche och vänd försiktigt ner de uppvispade äggvitorna.
Häll alltsammans i en form och frys glassen i 3-4 timmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar